Tuesday, February 23, 2016

ေခ်ာကလပ္သီး


ကမၻာေပၚမွာရွိတဲ့ လူသားမ်ားစြာဟာ ေခ်ာကလပ္ကိုခံုမင္ၾကပါတယ္။ ကြ်န္ေတာ္ဟာလည္းတစ္ေယာက္အပါအဝင္ဆိုပါေတာ့

ဒါေပမဲ့ ကြ်န္ေတာ္တိုဟာ ေခ်ာကလပ္ကိုဘယ္ကရတယ္။
ဘယ္လိုလုပ္ရတယ္၊
ခ်ာကလပ္သီးဟာ ဘယ္လိုပံုစံရွိတယ္ဆိုတာမသိၾကပါဘူး။
ဗဟုသုတျဖစ္ေစဖို႔အတြက္ ေတြ႔တာေလးေတြကို စုစည္းတင္ျပလိုက္ပါတယ္။
ပံုမွာ ျမင္ေတြ႔ေနတဲ့ အသီးကို ေခ်ာကလပ္ သီးလို႔လည္း အလြယ္ေခၚ ပါတယ္။ Black Sapote လို႔ အမည္ရတဲ့ ဇီဝေဗဒ အမည္ ကေတာ့ Diospyros digyna ျဖစ္ပါတယ္။

အသီးရဲ႕ အရသာ ကလည္း ေခ်ာကလပ္နဲ႔ အတူတူပဲ ျဖစ္ပါတယ္။ သုိ႔ေပမယ့္ ထူးျခားခ်က္က အဆီတက္ေစျခင္း မရွိပဲ ဗစ္တာမင္ စီ ဟာ သာမန္ လိေမၼာ္သီး မ်ားမွာ ပါဝင္တာထက္ ေလးဆေတာင္ ပိုမို ပါဝင္ ပါတယ္။ အရြယ္ အစား အားျဖင့္ကေတာ့ ခရမ္းခ်ဥ္သီး အရြယ္ ေလာက္ပဲ ရွိပါတယ္။ 
၁၂ မီတာေလာက္ ျမင့္တဲ့ အပင္မွာ ေပါက္တဲ့ အသီး ျဖစ္ပါတယ္။

မကၠဆီကို၊ ကုိလီဘီယာနဲ႔ အျခား အေမရိကန္ အလယ္ပိုင္း ေဒသ တို႔မွာပါ ရွင္သန္ ေပါက္ဖြားတဲ့ ရွားပါး စားဖြယ္ အသီး တစ္မ်ိဳး ျဖစ္ေၾကာင္း သိရ ပါတယ္

 


No comments:

Post a Comment