Saturday, October 1, 2016

တစ္ႏွစ္ကို ၀င္ေငြသိန္းဂဏန္းအထိရေစမယ့္ ေထာပတ္ပင္ စိုက္ၾကမလား


ေထာပတ္သီးဆိုရင္ စာသံုးလို႔ရတဲ့ သီးႏွံအျဖစ္သာ မကပါဘူး။ အလွအပနဲ႔ က်န္းမာေရးအတြက္ပါ အသံုးျပဳႏိုင္တဲ့ အသီးအႏွံအျဖစ္ လူတိုင္း သိထားၾကပါတယ္။ ျမန္မာႏုိုင္ငံမွာေတာ့ ေထာပတ္သီးကို ရွမ္းျပည္နယ္က အဓိက ထြက္ရွိေနပါတယ္။ ဒီလိုထြက္ရွိတဲ့ အထဲကေနမွ ဟိုပံုးေထာပတ္သီးလို႔ ဆိုရင္ အမွ်င္နည္းတာနဲ႔ အရသာ ခ်ိဳၿမိန္တာေတြေၾကာင့္ လူသိမ်ား ထင္ရွားလွပါတယ္။

ေထာပတ္ပင္ဟာ ႏွစ္ေပါင္း ၃၀ /၄၀ ထိ အသီးသီးႏိုင္တဲ့ အပင္ႀကီးမ်ိဳး ျဖစ္ပါတယ္။ အပင္သက္တမ္း ၄ႏွစ္သား ေက်ာ္ေက်ာ္ေလာက္ကေန စၿပီး အသီးစသီးပါတယ္။ ေထာပတ္ပင္ကေတာ့ ၁၀ ႏွစ္သားကစလို႔ အသီးသီးအားလည္း ေကာင္းလာပါတယ္။ တစ္ပင္မွာ အလံုးအေရအတြက္ ရာႏွင့္ခ်ီၿပီးေတာ့လည္ သီးေလ့ ရွိပါတယ္။ ဒီေတာ့ အိမ္တစ္အိမ္မွာ ေထာပတ္ပင္ တစ္ပင္ ရွိတယ္ဆိုရင္ေတာင္မွ တစ္ႏွစ္ကို ဝင္ေငြ သိန္းဂဏန္းေလာက္ထိ ရရွိမွာပါ။

ေထာပတ္ပင္ဟာ ပူေႏြးစြတ္စိုတဲ့ ရာသီဥတုကို ႀကိဳက္ႏွစ္သက္ၿပီးေတာ့ မိုးေကာင္းတဲ့ အရပ္ေဒသမွာလည္း စိုက္ပ်ိဳးလုိ႔ ရပါတယ္။ အရင္တုန္းကေတာ့ ေထာပတ္သီးကို စိုက္ပ်ိဳးေရး လုပ္ငန္းအျဖစ္ လုပ္ကိုင္ေလ့ မရွိပါဘူး။ ၿခံစည္႐ိုးအပင္အျဖစ္သာ စိုက္ပ်ိဳးခဲ့ၾကတာပါ။ ရွမ္းျပည္နယ္ေတာင္ပိုင္း ဟိုပံုးၿမိဳ႕နယ္ ပအိုဝ္ ကိုယ္ပိုင္ အုပ္ခ်ဳပ္ခြင့္ရ ေဒသမွာ ေက်ာက္တန္းရြာဆိုတာ ရွိေနပါတယ္။ ဒီရြာမွာေတာ့ ေထာပတ္သီးကို စိုက္ပ်ိဳးေရး လုပ္ငန္းအျဖစ္ စတင္လုပ္ကိုင္ဖို႔ ဆံုးျဖတ္လို္က္တဲ့ ေတာင္သူ ဦးလြန္း က အခုလို ရွင္းျပပါတယ္။

ဦးေလး သိသေလာက္ကေတာ့ ဟိုအရင္တုန္းက ကၽြန္ေတာ္တို႔ ႀကီးလာတဲ့အခါမွာ ေထာပတ္သီးေတြ ျမင္ၿပီးေတာ့ ေတြ႕လိုက္တယ္။ၿခံစည္း႐ိုးေပၚမွာ ေတြ႕လိုက္တယ္။ အဲဒီအခ်ိန္တုန္းက စားတဲ့သူေတြကလည္း သိပ္မစားၾကဘူး။ စားတဲ့သူလည္း စားတယ္။ ေရာင္လည္း မေရာင္းရဘူး။ ဒီအတိုင္းပဲ ၿခံစည္း႐ိုးေပၚမွာ ဒီအတိုင္းပဲ ထားလိုက္တယ္။ ေနာက္ပိုင္း တေျဖးေျဖးနဲ႔ တစ္ပင္ကို ေလးငါးဆယ္ တစ္ရာေလာက္ လာဝယ္တယ္။ ေနာက္ပိုင္းက်မွ တစ္ပင္ကို တစ္ေထာင္/သံုးေထာင္/ ငါးေထာင္ျဖစ္လာတယ္။ ကၽြန္ေတာ္စိုက္တုန္းက တစ္ပင္ကို ၅၀၀၀ ။ အရင္တုန္းက ဦးေလးက လိေမၼာ္စိုက္တယ္။

လိေမၼာ္စိုက္တာ အရင္းအႏွီးလည္း အမ်ားႀကီးစိုက္ရတယ္။ ကုန္က်စရိတ္ေတာ္ေတာ္မ်ားတယ္။ ေနာက္ၿပီးေတာ့လည္း သိပ္တအားႀကီး ဂ႐ုစိုက္ရတယ္။ ေထာပတ္ကေတာ့ ဦးေလး အဲဒီအခ်ိန္မွာ ျမင္တဲ့အခါမွာ ကုန္က်စရိတ္သက္သာတယ္။ ေနာက္ၿပီးေတာ့ သီးၿပီဆိုရင္ တစ္ပင္ကို ေလးငါးေထာင္/ တစ္ေသာင္းေလာက္ ၿခံအထိလာဝယ္တယ္ဆိုေတာ့ ဒါကုိ စိတ္ခ်မ္းသာမယ္လို႔ ထင္တယ္ေပါ့။ ေနာက္ၿပီးေတာ့လည္း လိေမၼာ္လို မဟုတ္ဘူးေပါ့။ အသီးေတြက ဒီလထဲရင့္ၿပီဆိုရင္ ေနာက္ထပ္ တစ္လ ႏွစ္လ ထပ္ထားလို႔လဲ ရေသးတယ္။ အဲလိုမ်ိဳး တစ္ခါတည္း ဝုန္းဒိုင္း မေကၽြဘူး။ မမွည့္ဘူး။ အဲလိုမ်ိဳးျဖစ္ေနလို႔ ဦးေလး စဥ္းစားေပါက္ၿပီးေတာ့ ဦးေလး ဒီေထာပတ္ကို ေရြးၿပီးေတာ့ စိုက္ျဖစ္တာေပါ့ေနာ္။

ပအိုဝ္ တိုင္းရင္းသားတစ္ေယာက္ျဖစ္တဲ့ ဦးလြန္းဟာ ေထာပတ္သီးကို စိုက္ပ်ိဳးေရး လုပ္ငန္း အျဖစ္ လုပ္ကိုင္လာခဲ့တာ ၈ ႏွစ္ေက်ာ္လို႔ ၉ ႏွစ္ထဲလည္း ေရာက္ရွိေနပါၿပီ။ ေထာပတ္သီးေတြမွာေတာ့ အသီးပံုသ႑ာန္ကို လိုက္ၿပီးေတာ့ အမ်ိဳးအစားေတြ ကြဲျပားပါတယ္။ ဒါေတြကေတာ့ အဝိုင္းပံု ေဒသအေခၚ မီးသီးပံုနဲ႔ ဘူးသီးပံုေတြပဲ ျဖစ္ပါတယ္။ ေထာပတ္သီးရဲ႕ ပံုသ႑ာန္ေတြ ကြဲသြားေပမယ့္ အရသာကေတာ့ တူေနမွာပဲ ျဖစ္ပါတယ္။ ေရထြက္ေပါက္အနီးက ဟိုပံုေလး ျမင္းစီးၿခံနဲ႔ စိုက္ပ်ိဳးေရး လုပ္ငန္းမွာေတာ့ ေထာပတ္စိုက္ ဧက ၅၀ ေလာက္ စိုက္ပ်ိဳးထားပါတယ္။ ဒီၿခံမွာေတာ့ ေထာပတ္သီးကို စတင္စိုက္ပ်ိဳးတာ ၄ႏွစ္သား ၅ ႏွစ္သား ရွိေနၿပီ ျဖစ္လို႔ အသီးေလးေတြေတာ့ စသီးေနပါၿပီ။ ေထာပတ္ပင္ကို စိုက္ပ်ိဳးေရး လုပ္ငန္းအျဖစ္ စတင္ေတာ့မယ္ဆိုရင္ ဘာေတြသိထားဖို႔ လိုအပ္ပါေသးလဲ။ ေထာပတ္စိုက္ေတာင္သူ ဦးခြန္ထြန္းထြန္း၀င္းက အခုလိုရွင္းျပပါတယ္။

ေထာပတ္စုိက္ေတာ့မယ္ဆိုရင္ ကၽြန္ေတာ္တို႔ အရင္ ေျမျပဳျပင္ရတယ္။ ေျမျပဳျပင္ၿပီးမွ ေႏြရာသီမွာ ကၽြန္ေတာ္တို႔ က်င္းတူးရတယ္။ က်င္းတူးတာ ေႏြရာသီမွာ ဘာလုိ႔ လုပ္ထားရတုန္းဆိုတာ ကၽြန္ေတာ္တို႔ ေႏြရာသီမွာ သံုးေပ ပတ္လည္ အနက္က တစ္ေပခြဲေပါ့ေနာ္။ ကၽြန္ေတာ္တို႔ တူးရပါတယ္။ အဲဒါၿပီးမွ ကၽြန္ေတာ္တို႔ သဘာဝ ေျမၾသဇာျဖစ္တဲ့ ႏြားေခ်းတို႔ ၾကက္ေခ်းတို႔၊ ကၽြဲေခ်းတို႔၊ ျမင္းေခ်းတို႔ေပါ့ေနာ္။ ဒီစြန္႔ပစ္ ေျမၾသဇာ အသီးအႏွံ အရြက္လည္း ရတာေပါ့ေနာ္။ ကၽြန္ေတာ္တို႔က အကုန္လံုး စုထားပါတယ္။ စုထားၿပီးမွ အဲဒီမိုးက်လာၿပီဆိုရင္ ကၽြန္ေတာ္တို႔ အဲတာကို ျပန္ဆြေပးပါတယ္။ ျပန္ဆြၿပီးမွ ကၽြန္ေတာ္တို႔ စိုက္တာ အေကာင္းဆံုးကေတာ့ ၇လပိုင္း၊ ၈လပိုင္း၊ ၉လပိုင္းေပါ့ေနာ္။ အေကာင္းဆံုးကေတာ့ ၇လပိုင္း လလယ္ဟာ အေကာင္းဆံုးပါ။ အဲဒီအခ်ိန္မွာ မိုးဖြဲဖြဲေလး ရြာတဲ့အခ်ိန္ဆိုေတာ့အပင္တိုင္း ရာႏႈန္းျပည့္ ေအာင္တယ္။

ေထာပတ္ပင္ကို စိုက္ပ်ိဳးမယ္ဆိုရင္ေတာ့ ဧပရယ္လေလာက္မွာ ေထာပတ္သီး အေစ့ေတြကေန အရင္ပ်ိဳးရပါတယ္။ ပ်ိဳးသက္တမ္း သံုးလျပည့္လို႔ ရလာတဲ့ အပင္ေတြကိုေတာ့ မိုးရာသီျဖစ္တဲ့ ဇူလိုင္လနဲ႔ ၾသဂုဏ္လေတြမွာ ေရြ႕ေျပာင္းစိုက္ပ်ိဳးေပးရမွာပါ။ ေထာပတ္ပင္ တစ္ပင္နဲ႔ တစ္ပင္ အကြာအေဝးကိုေတာ့ ေပသံုးတယ္ ပတ္လည္ေလာက္ စိုက္ပ်ိဳးသင့္ၿပီးေတာ့ တစ္ဧကကို အပင္အေရအတြက္ ၁၂၀ ဝန္းက်င္ စိုက္ပ်ိဳးႏိုင္ပါတယ္။ အစေကာင္းမွ အေႏွာင္းေသခ်ာဆုိတဲ့ စကားပံုဟာ ေထာပတ္ပင္ စိုက္ပ်ိဳးေရးမွာ အသံုးဝင္လွပါတယ္။

တစ္ခ်ိန္မွာ အသီးသီးအားေတြေကာင္းတဲ့ ေထာပတ္ပင္ေတြ ရရွိေစဖို႔ အတြက္ ပ်ိဳးပင္ ေျပာင္းေရြ႕စိုက္ပ်ိဳးခ်ိန္ဟာ အဓိက က်ေနတယ္လို႔ သိရပါတယ္။ စိုက္ပ်ိဳးဖို႔ ေလးငါးလ အလို ေႏြရာသီကတည္းက က်င္းတူးၿပီးေတာ့ ေျမႏွပ္ထားဖို႔ လိုအပ္ပါတယ္။ ဒါမွသာ ပ်ိဳးပင္ေတြရဲ႕ အျမစ္ေတြဟာ ျပည့္ဝတဲ့ အဟာရဓာတ္ကို အလြယ္တကူ စုပ္ယူႏုိင္ၿပီး ႀကီးထြားမႈ အားေကာင္းေစမွာပါ။ စိုက္ပ်ိဳးၿပီး အပင္တစ္ႏွစ္သားေလာက္မွာေတာ့ ေလဝင္ေလထြက္ေကာင္းဖို႔နဲ႔ ေနေရာင္ျခည္ ရရွိဖို႔အတြက္ အကိုင္းေတြကို ရွင္းေပးရမွာပါ။ ဒီလိုရွင္းေပးတာဟာလည္း ေရာဂါပိုးမႊားကင္းေစတယ္လို႔လဲ သိရပါတယ္။ အသီးခူးၿပီးတဲ့ အခ်ိန္မွာလည္း ႏွစ္စဥ္အကို္င္းကို ျပင္ေပးမယ္ဆိုရင္ အသီးလွတယ္လုိ႔ ဆိုၾကပါေသးတယ္။ ဒါကိုလည္း ဦးခြန္ထြန္းထြန္း၀င္းကပဲ ဆက္ၿပီး ရွင္းျပပါတယ္။

လက္ရွိကၽြန္ေတာ္တို႔ သံုးကိုင္းပဲ ထားမယ္ဆိုရင္ ကၽြန္ေတာ္တို႔ အလယ္ကို ခ်ိဳးလို႔ရပါတယ္။ ေနာက္ၿပီးေတာ့ ေဘးဖ်ာေနတာေလးကို သံုးကိုင္းပဲ ထားၿပီး ခ်ိဳးလို႔ရပါတယ္။ အခုကတည္းက စၿပီးျပဳျပင္လို႔ ရတာေပါ့ေနာ္။ အပင္ဟာ တစ္ႏွစ္ျပည့္ရင္ လူတစ္ရပ္စာေလာက္ေတာ့ ရွိသြားပါၿပီ။

ေထာပတ္ပင္ စိုက္ပ်ိဳးထားတဲ့ က်င္းေတြဟာ ေျမျပင္ၿပီးသား ျဖစ္တဲ့အတြက္ အျခားသီးႏွံေလးေတြလည္း စိုက္ပ်ိဳးေပးလို႔ ရပါတယ္။ ဒါ့အျပင္ ေထာပတ္ပင္စိုက္ခဲ့တာ ၃ႏွစ္ျပည့္ေတာ့မယ္ဆိုရင္ ကလတိုဝင္ေငြ ရရွိဖို႔အတြက္လည္း သီးညွပ္ပင္ေတြ စုိက္ပ်ိဳးလုိ႔ ရပါေသးတယ္။

ဒီသံုးႏွစ္သားမွာ ကၽြန္ေတာ္စိုက္ပ်ိဳးထားတာကေတာ့ သံုးႏွစ္နည္းနည္း ေက်ာ္တာေပါ့ေနာ္။ အဲတာမ်ိဳးဆို သူကို သီးညွပ္ထည့္လို႔ရတယ္ေပါ့ေနာ္။ စပါး၊ ပန္းႏွမး္၊ ေျမပဲ။ ကၽြန္ေတာ္တို႔ အဲတာေတြ ထည့္လို႔ရတယ္ေပါ့ေနာ္။ အားလူး ထည့္လို႔ရတယ္။ ကၽြန္ေတာ္တို႔ ေထာပတ္ပင္ရဲ႕ၾကားမွာ ကၽြန္ေတာ္တို႔ သီးညွပ္ပံုစံအေနနဲ႔ စပါးေတြ ပဲေတြစိုက္တယ္။ ဒါေပမယ့္ သူကေတာ့ ေျပာင္းနဲ႔ ပဲစင္းငံုကေတာ့ မႀကိဳက္ဘူး။ ဘာျဖစ္လို႔လဲဆိုေတာ့ သူ႔ရဲ႕ေလာင္းရိပ္မိမွာ ေၾကာက္လို႔ေပါ့ေနာ္။

ဥပမာ ကၽြန္ေတာ္တို႔ ေထာပတ္ တစ္ဧကကို ၁၂၁ ပင္ စိုက္တာေပါ့ေနာ္။ ဒါေပမယ့္ အဲဒီေထာပတ္ တစ္ဧကမွာ အခုဆိုရင္ ေတာင္သူေတြက စပါးေတြကို ျပန္ထည့္တာေပါ့ေနာ္။ စပါးျပန္ထည့္ရင္ သူက တစ္ဧကကို စပါးတင္း ၄၀ ထိ ရႏိုင္ပါတယ္။ ဒါလည္း မိသားစုတစ္ခုအတြက္ ဒီသံုးႏွစ္အတြင္းမွာ စပါးထည့္မယ္။ ေနာက္တစ္ႏွစ္က် ေျမပဲေပါ့ေနာ္။ ေနာက္တစ္ႏွစ္က် ကၽြန္ေတာ္တို႔ ပန္းႏွမ္းထည့္ပါတယ္။ အဲဒါဆိုရင္ ဒီအပင္က သီးညွပ္ထည့္ျခင္းအားျဖင့္ သူ႔ရဲ႕ ကုန္က်စရိတ္ဟာ သီးညွပ္ေပၚမွာ လုပ္တာ သူ႔ကို သန္႔ရွင္းေရး လုပ္တာနဲ႔ တူတူပဲ။ ကၽြန္ေတာ္တို႔ မိုးတြင္းမွာ စပါးကို ေပါင္းရွင္းတဲ့အခ်ိန္မွာ စပါးထဲက ထြက္လာတဲ့ အမိႈက္သ႐ိုက္ေတြကို ကၽြန္ေတာ္တို႔ ေထာပတ္က်င္းထဲကို ထည့္ပါတယ္။ ထည့္တဲ့အခ်ိန္က် ဒီအပင္က ပိုၿပီးမွ ထြားက်ိဳင္းသန္မာလာတယ္။ သေဘာတစ္ခုမွာ ကၽြန္ေတာ္တို႔ သီးညွပ္လုပ္ျခင္းအားျဖင့္ ၆ႏွစ္/၇ႏွစ္မွာ သီးမယ့္ဟာ ေလးႏွစ္ငါးႏွစ္မွာ သီးႏိုင္ပါတယ္။ အဲဒီဟာ တကယ္ေတာ္ေတာ္ေလးကို အားသာပါတယ္။ ပဲစင္းငံုနဲ႔ေျပာင္းနဲ႔ေတာ့ လံုးဝမထည့္မိပါေစနဲ႔။ သူကေလာင္းရိပ္မိတဲ့အတြက္ေၾကာင့္ ေထာပတ္သီးေတြကလည္း အသီးေနာက္က်သြားမယ္။ အပင္ထြက္ႏႈန္းကလည္း တအားကို ထိခိုက္သြားႏိုင္ပါတယ္။

ေထာပတ္ပင္ကို ဖ်က္ဆီးတဲ့ ေရာဂါပိုးေတြကေတာ့ အရြက္ေႀကြတဲ့ပိုးေတြ အကိုင္းႏွင့္ ပင္စည္ေတြမွာ ဝင္ေရာက္တဲ့ပိုးေတြပဲ ျဖစ္ပါတယ္။ အကိုင္းႏွင့္ပင္စည္မွာ ပိုးဝင္လို႔ အခ်ိန္မွီ မသိခဲ့ဘူး ဆိုရင္ေတာ့ တစ္ပင္လံုးကို ဆံုး႐ံႈးႏိုင္ပါတယ္။ ေထာပတ္ပင္မွာက်ေရာက္တတ္တဲ့ ေရာဂါပိုးအေၾကာင္း ဦးခြန္ထြန္းထြန္း၀င္းကပဲ ဆက္ရွင္းျပပါတယ္။

ကၽြန္ေတာ္တို႔ ေထာပတ္ေတာင္သူေတြ အမ်ားဆံုး သိထားရမွာက ဒီပင္စည္ေျခာက္ေရာဂါက လံုးဝ အေၾကာက္ရဆံုးပဲ။ တကယ္ေတာ့ ပိုးအရြယ္စားဟာ စကြဲေစ့ေလာက္ပဲ ရွိတယ္။ အဲပိုးဝင္သြားၿပီဆိုရင္ တစ္ပင္လံုးကို ေသတယ္။ ဒီေကာင္ဝင္ၿပီဆိုရင္ သိသိခ်င္းမွာ ကၽြန္ေတာ္တို႔ ခုတ္ၿပီး မီး႐ိႈ႔ဖို႔ေတာ့ လိုတယ္ေပါ့။ အခုဒါပဲၾကည့္ အၾကည့္ေနာက္က်လို႔ ဒါဒီေကာင္ ျဖစ္ၿပီးမွ ဒီတစ္ပင္ကို တန္းကူးလာတာေပါ့ေနာ္။ အခုဒီတစ္ပင္ဆို္ သိသိခ်င္းခုတ္တယ္။ ခုတ္ၿပီးမွ မီးမ႐ိႈ႔လိုက္ရလို႔ ဒီဘက္တစ္ပင္ကို တန္းကူးလာတာ။ အခုဒီတစ္ပင္ဆို အေပၚထိ ေရာက္ေနၿပီ။ ဒီေကာင္ကို ခုတ္ၿပီး မီး႐ိႈ႔မွ ခုတ္ၿပီးမွ ဒီအတိုင္း ထားလိုက္မယ္ဆိုရင္ ထြက္လာၿပီးမွ ဒီဘက္ကို ကူးလာမွာေပါ့ေနာ္။ ကၽြန္ေတာ္တို႔ ေထာပတ္သီးေတာင္သူေတြ ေၾကာက္ရဆံုးကေတာ့ ဒီပိုးပါပဲ။ သူကေတာ့ အပင္သက္တမ္း ၁၀ႏွစ္ေလာက္လည္း ဒီပိုးဝင္ရင္ ေသမွာပဲ။ သိသိခ်င္း ခုတ္ၿပီးေတာ့ မီး႐ိႈ႔ရင္ ဘာမွမျဖစ္ဘူး။

ေထာပတ္ပင္ရဲ႕ ပင္စည္ေအာက္ေျခေတြမွာ ဒုတ္႒ာနဲ႔ ထံုး ကိုေလ်ာၿပီးေတာ့ သုတ္ေပးမယ္ဆိုရင္ ပိုးဥကပ္တာေတြနဲ႔ ပိုးက်ေရာက္တဲ့ အႏၱရာယ္ေတြကေန အသင့္အတင့္ ကာကြယ္ေပးႏိုင္ပါေသးတယ္။ မိ႐ိုးဖလာစိုက္ပ်ိဳးနည္းနဲ႔သာ စိုက္ပ်ိဳးလာခဲ့တဲ့ ေထာပတ္သီးဟာ ေစ်းကြက္ကို ခ်ဲ႔ထြင္ရာမွာေတာ့ အခက္ခဲေတြ ရွိေနပါတယ္။ ေထာပတ္သီးစိုက္ၿခံတစ္ခုတည္းကေန ပံုစံတူ အသီးေတြ ရရွိဖို႔အတြက္ နည္းပညာေတြက ေတာင္သူ အမ်ားစုဆီထံလည္း ေရာက္မလာေသးပါဘူး။ ဝတ္မႈန္ကူးခ်ိန္တူေနတာဟာ အသီးပံုစံတစ္မ်ိဳးတည္း ရရွိဖို႔အတြက္ အဟန္႔အတား ျဖစ္ေနပါတယ္။ ဒီျပႆနာကို ေျဖရွင္းဖို႔အတြက္ လက္ရွိစိုက္ပ်ိဳးေနတဲ့ တိုက္႐ိုက္စနစ္က် စိုက္ပ်ိဳးနည္းစနစ္ကေန ကိုင္းဆက္မ်ိဳးပြား စိုက္ပ်ိဳးနည္းစနစ္ကို ေျပာင္းလဲေပးဖို႔ လိုအပ္ေနပါတယ္။ ဒီစိုက္ပ်ိဳးနည္းစနစ္နဲ႔ပတ္သက္လို႔လည္း ဦးခြန္ထြန္းထြန္း၀င္းက အခုလို ရွင္းျပပါတယ္။

ကၽြန္ေတာ္တုိ႔ ျပည္ပ ပို႔မယ္ဆုိရင္ ကၽြန္ေတာ္တို႔က ဆိုဒ္ကို ေထာပတ္သီးက မ်ားေသာအားျဖင့္ ကၽြန္ေတာ္တို႔ဆီ အခုေလာေလာဆယ္ ရွမ္းျပည္မွာဆို မီးႀကီး႐ိႈတ္ရွိမယ္။ အဝိုင္းရွိမယ္။ ဘူးသီးရွိမယ္။ ေနာက္တစ္ခါ အခၽြန္ဆိုတာ ရွိမယ္။ ဆိုပါစို႔ ကၽြန္ေတာ့္ၿခံတစ္ၿခံမွာ ငါးဧက စိုက္တဲ့ၿခံမွာ အပင္ ၆၀၀မွာ ဆိုဒ္ကို တစ္ဆိုဒ္တည္း လုပ္မယ္ဆိုရင္ေတာ့ အဆင္ေျပေလာက္တယ္ေပါ့။ ဘာလို႔ အဆင္ေျပတုန္းဆိုရင္ ကၽြန္ေတာ္တို႔ အပင္ ၆၀၀ စိုက္မယ္။ ဒီဟာကို ကိုင္းကူးလိုက္မယ္ဆိုရင္ သူက အဲဒီ ၆၀၀လံုးက တစ္ဆိုဒ္တစ္ပဲ ထြက္လာမယ္။ အခုကၽြန္ေတာ္တို႔ ျဖစ္ေနတာ နည္းပညာအားနည္းတာလဲ ပါတာေပါ့ေနာ္။ မသိတာေတြလည္း ပါလို႔ေပါ့ေနာ္။ အရင္တုန္းက စိုက္ေနတာ အေစ့စိုက္တာေပါ့။ ဆိုပါစို႔ ဒီအပင္ကို စိုက္လိုက္တယ္။ သေဘာသဘာဝက သူရဲ႕ပတ္ဝန္းက်င္မွာ ဆိုဒ္စံုရွိေနေတာ့ ဝတ္မႈန္ကူးတဲ့အခါမွာ သူက ဆိုဒ္စံု ျပန္ထြက္လာတယ္။ ကၽြန္ေတာ္ ဆိုဒ္တစ္ဆိုဒ္တည္းကို မေရာက္ႏိုင္ဘူး။ ဆိုဒ္တစ္ဆိုဒ္တည္းရဖုိ႔ ျပည္ပကို တင္ပို႔ပို႔ဆိုတာ ကၽြန္ေတာ္တို႔ နည္းပညာလိုတယ္။ ကၽြန္ေတာ္တို႔ ဘာေတြလိုအပ္တုန္းဆိုေတာ့ ကၽြန္ေတာ္တို႔ ေတာင္သူေတြ အကုန္အသံုးျပဳရမွာက ကၽြန္ေတာ္တို႔ ကိုင္းကူး ကိုင္းဆက္လုပ္မွ ျပဳျပင္မွသာ ကၽြန္ေတာ္တို႔ ဆိုဒ္တစ္ဆိုဒ္တည္း ႏိုင္ငံျခားက လိုအပ္သေလာက္ ကၽြန္ေတာ္တို႔ အဲတာကို ဥမမာ ဒီမီးသီးၿခံ တစ္ၿခံဆို ဒီတစ္ၿခံလံုးကို ကၽြန္ေတာ္တို႔ ပို႔လို႔ရမယ္။ အခုက ကၽြန္ေတာ္တို႔ဆီမွာ အပင္ေတြ အမ်ားႀကီး ရွိတယ္။ ဆိုဒ္က အမ်ိဳးစံုထြက္ေနေတာ့ ကၽြန္ေတာ္တို႔ အဲတာကို လံုးဝ မျပဳျပင္ႏိုင္ေသးေတာ့ ကၽြန္ေတာ္တို႔ သြားလို႔ ရအံုးမွာ မဟုတ္ဘူးေပါ့ေနာ္။

ေထာပတ္သီးကို ႏွစ္စဥ္ ၁၀ လပိုင္းမွာ တစ္ႀကိမ္ ၃လပိုင္းမွာ တစ္ႀကိမ္ ခူးစြတ္ၿပီးေတာ့ ျပည္တြင္းေစ်းကြက္ကို တင္ပို႔ေလ့ ရွိၾကပါတယ္။ အေစာသီးလို႔ေခၚတဲ့ ၁၀ လပိုင္း ခူးစြတ္တဲ့ အသီးဟာ ေစ်းရရွိမႈ နည္းပါးပါတယ္။ ၃လပိုင္းဝန္းက်င္မွာ ခူးတဲ့ အသီးကေတာ့ ေစ်းေကာင္းရေလ့ရွိတယ္လို႔ သိရပါတယ္။ ေထာပတ္သီးေရာင္းရာမွာေတာ့ အပြင့္ပြင့္ခ်ိန္မွာ အပင္ျပတ္ေရာင္းခ်ႏိုင္သလို အသီးကို ေစ်းေကာင္းရေအာင္ ေစာင့္ၿပီးေတာ့ အသီးလိုက္ ေရာင္းခ်လို႔လဲ ရပါတယ္။ ေထာပတ္သီး ကုန္သည္ေတြဟာ ေထာပတ္ပင္ရဲ႕ အပြင့္ပြင့္ႏႈန္းနဲ႔ အပင္ရဲ႕ သက္တမ္းေပၚကို မႈတည္ၿပီးေတာ့ တစ္ပင္ကို ေငြက်ပ္ ငါးေသာင္းဝန္းက်င္ကေန သံုးသိန္းဝန္းက်င္အထိ ေစ်းေပးၿပီးေတာ့ ႀကိဳတင္ဝယ္ယူေလ့ ရွိၾကပါတယ္။

အသီးကို ခူးစြတ္ၿပီးေတာ့ ေရာင္းခ်တ့ဲနည္းကေတာ့ ေထာပတ္သီးတစ္အိတ္ကို ေငြက်ပ္ သံုးေသာင္းကေန အျမင့္ဆံုး ခုႏွစ္ေသာင္းဝန္းက်င္ထိ ရရွိပါတယ္။ တစ္အိတ္မွာေတာ့ ေထာပတ္သီးရဲ႕ အလံုးအေသး အႀကီးေပၚ မႈတည္ၿပီးေတာ့ အလံုးေရဟာ ၇၀ ကေန ၁၀၀ ေက်ာ္ထိ ပါဝင္တယ္လို႔လဲ သိရပါတယ္။ ေထာပတ္သီဟာ ျပည္တြင္းစားသံုးမႈ ေစ်းကြက္အတြင္းမွာပဲ ရွိေနေသးပါတယ္။ ရွမ္းျပည္နယ္ေတာင္ပိုင္းက ထြက္တဲ့ ေထာပတ္သီးေတြကို ဝယ္ယူဖို႔အတြက္ျပည္ပ ႏိုင္ငံေတြက ကမ္းလွမ္းထားတာလဲ ရွိေနပါတယ္။ ဒါကေတာ့ ေထာပတ္စိုက္ေတာင္သူူေတြအတြက္ ေကာင္းမြန္တဲ့ အလာအလာ ျဖစ္လာေနပါတယ္။



လာေရာက္အားေပးသူအေပါင္းကို အထူးပဲ ေက်းဇူးတင္ပါတယ္။
မဇၩိမွ ကူးယူတင္ျပအပ္ပါသည္။

No comments:

Post a Comment